hittetips kantoor

6 hittetips voor een productieve dag op kantoor

Zo wordt het wél een productieve zomer op de zaak.

Warme temperaturen gaan gepaard met minder productiviteit. En ook de jaloersmakende vakantiefoto’s op social media van collega’s zorgen er niet voor dat iedereen gemotiveerd blijft. Dus: 6 tips voor een productieve zomer op de werkvloer.

Tip #1: Teambuilding in de zon

De zomer is dé uitgelezen periode voor teambuilding. Ok, een deel van de medewerkers is op vakantie. Maar de medewerkers die er wél zijn krijgen geheid positieve energie van een gezamenlijke activiteit om de zomer te vieren. Organiseer bijvoorbeeld een zomerse barbecue waarbij iedereen wat lekkers en gezonds meeneemt. Of huur een boot en ga gezellig varen met z’n allen. Zo’n ontspannen uitje is evident aan meer inzet en werkplezier.

Tip #2: Zorg voor een prettige werkomgeving

Voorzie in een werkplek waar de temperatuur precies goed is. Als het buiten warm is, zijn we geneigd om de airco in het kantoor op standje vriezen te zetten. Niet doen. Want te warme temperaturen zorgen voor minder productiviteit, maar werken in een te koude omgeving komt de productiviteit ook niet ten goede. Volgens onderzoekers van de Helsinki University of Technology presteren we het beste bij een temperatuur van 22°C.

Tip #3: Buiten lunchen en staand vergaderen

Waarom binnen werken als het ook buiten kan? Zijn de temperaturen boven de 21°C, dan is het heerlijk om met z’n allen buiten te lunchen. Stimuleer de achterblijvers om lekker buiten te eten en de lunch af te sluiten met een korte wandeling. Ook goed voor de productiviteit: organiseer buiten een stand up meeting. Als we de wetenschap mogen geloven, gaat een staande vergadering 34% sneller en leef je met staand vergaderen ook nog 10% langer.

Tip #4: Geef ruimte voor ontspanning

Niemand is acht uur achter elkaar productief, zeker niet als het buiten lekker weer is. Wil je dat medewerkers toch nog het beste uit zichzelf halen, dan is het goed om te weten dat productiviteit draait om een goede balans tussen werk en ontspanning. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de productiviteit hoger ligt wanneer het werk af en toe wordt onderbroken voor wat ontspanning. Een verfrissend drankje in de zon of een yogasessie.

Tip #5: Flexibele uren

In de zomer verricht je het meeste werk wanneer het nog niet zo warm is. Geef achterblijvers daarom, indien mogelijk, de kans om zelf hun tijd in te delen. Creëer de mogelijkheid om wat eerder op te staan en het meeste werk te verrichten wanneer het nog lekker koel is. Overdag hebben zij dan de mogelijkheid om wat langer naar buiten te gaan en aan het einde van de middag of ‘s avonds is er ruimte voor overige werkzaamheden.

Tip #6: Zorg voor uitdaging en een motiverende werksfeer

Wil je dat jij en je collega’s ook tijdens warmere dagen gefocust blijven, laat dan de minder gemotiveerde mensen aansluiting vinden bij de hardwerkende collega’s die het drukker hebben. Want wat blijkt uit onderzoek: concentratie werkt aanstekelijk. Zie je iemand hard werken, dan geef je zelf ook wat meer gas. Je krijgt dus meer klussen geklaard als je omringd wordt door andere hardwerkende collega’s.

Bron: ONVZ

hittetips kantoor

Tags :

Deel dit :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2021 | ZP Zaken B.V. | Dé marktleidende one-stop-shop voor de zp’er.

Website ontwikkeld door: Kasun Media