Blog-beweeg je stressweg

Beweeg je stress weg

Afrijden voor je rijbewijs, afstuderen, een grote opdracht binnenhalen op je werk of een familielid waarmee het niet zo goed gaat – allemaal bronnen die voor veel stress kunnen zorgen. Chronische stress kan de lichamelijke gesteldheid aardig negatief beïnvloeden en het zou dus ook mooi zijn wanneer deze situaties zo snel mogelijk zouden verdwijnen. Bewegen kan helpen om chronische stress te verminderen en kan één van de uitkomsten zijn om in ons hectische leven het hoofd boven water te kunnen houden. 

Stress

Stress is een veel voorkomend probleem. In een Amerikaans onderzoek uit 2015 rapporteerde 78% van de ondervraagde mensen wel eens chronische stress te ervaren. Hierbij zijn geld (67%), werk (65%) en verantwoordelijkheidsgevoel voor familie (54%) de meest voorkomende stressoren. In Nederland worden ook soortgelijke hoge cijfers voor het voorkomen van stress gerapporteerd. In 2011 rapporteerde 88% van de ondervraagde Nederlanders stress in het dagelijks leven te ervaren, met als grootste boosdoeners werk, relaties en onvoldoende nachtrust.

Stress kan grote negatieve gevolgen hebben voor de ongezondheid, waaronder een vergroot risico op hart- en vaatziekten. Het is dan ook belangrijk dat stress wordt verminderd, maar hoe moet dit? Onderzoek laat zien dat fysieke activiteit stress kan verminderen. Daarnaast verlaagt lichamelijke beweging ook nog eens het risico op chronische ziektes, zoals diabetes, wat op zichzelf al een stressor is. Maar is bewegen wel goed wanneer je stress ervaart? En zo ja, is elke vorm van beweging dan goed om stress te reduceren, of is er een optimale work-out die je toe kan passen wanneer het allemaal even te stressvol is?

Invloed van stress op bewegen

Veel mensen kiezen er dus voor om te gaan bewegen om stress te verminderen, maar hoe zit het met de effecten die stress op het bewegen heeft? Kan je in een stressvolle periode gewoon volle bak blijven trainen en zijn je gestelde doelen dan nog gewoon haalbaar?Dit blijkt niet helemaal het geval te zijn; stress beïnvloedt het lichaam aanzienlijk en dit kan ervoor zorgen dat sportprestaties verminderen. Zo herstelt je lichaam slechter na een work-out wanneer je stress ervaart dan wanneer dit niet het geval is.

De stresshormonen zorgen ervoor dat je lichaam niet in de ruststaat komt die nodig is om ondere andere vermoeide spieren na een training te laten herstellen. Daarbij komt ook nog dat de nachtrust bij stress vermindert, wat het herstel ook vertraagt. Dit, in combinatie met de hogere mate van spierspanning die wordt gemeten bij stress, verhoogt het risico op het krijgen van blessures. Het is dus verstandig om in stressvolle periodes voldoende rust te pakken tussen trainingen door. Ook lijkt stress het positieve effect van trainen te verminderen.

Onderzoek toont aan dat mensen met een hoog stressgehalte een minder snelle verbetering in de conditie hebben na twee weken trainen, vergeleken met mensen zonder stress. Ook als je sport om gewicht te verliezen heeft stress negatieve effecten.Dit alles kan je motivatie om te gaan sporten in een stressvolle periode aanzienlijk verminderen, maar toch is sporten juist op dat moment erg goed. Door stress worden de hartslag en bloeddruk namelijk verhoogd – en laat sporten dit nou juist tegen gaan.

Invloed van bewegen op stress

Zoals gezegd zorgt bewegen ervoor dat de bloeddruk en de hartslag dalen. Daarnaast zijn de positieve fysieke effecten van bewegen dat de conditie verbetert, de zuurstofopname in de spieren wordt vergroot en versneld, de bloedvaten versterken en de bloedsuikerspiegel beter onder controle wordt gehouden, wat overgewicht kan tegengaan.Naast deze fysieke verbeteringen in het lichaam heeft beweging ook een positief effect op het psychologische welbevinden. Zo komt tijdens het bewegen het gelukshormoon endorfine vrij in je lichaam.

Een bijkomend effect is dat je gevoel van eigenwaarde stijgt door actief te bewegen en daarnaast slaap je door beweging beter, krijg je meer zelfvertrouwen en meer energie. Ook kan training zorgen voor stressvermindering. Uit onderzoek in Amerika blijkt dat 47% van de ondervraagde mensen activiteiten als wandelen gebruikt om stress te kunnen onderdrukken. Ook is het verschil in omgang met stress tussen niet getrainde en getrainde personen onderzocht. Hier werd gevonden dat getrainde personen in een stressvolle situatie minder cortisol produceren en een minder hoge hartslag hebben vergeleken met ongetrainde personen.

Je kan dus je stress onderdrukken door te sporten, maar waarschijnlijk zal je ook minder snel stress ervaren wanneer je regelmatig sport.Bewegen is dus wel degelijk goed wanneer je stress ervaart, er dient dan alleen opgelet te worden dat er voldoende tijd genomen wordt tussen de trainingen om te herstellen en de doelen dienen soms wat aangepast te worden omdat ze minder snel bereikt zullen worden.Dit artikel is onderdeel van de website https://simply.fit/. De schrijvers op deze site hebben het doel om hoge prevalentie van welvaartsziekten terug te dringen door een fitte levensstijl eenvoudig te maken.

 

Geïnteresseerd om deel te nemen aan een collectieve zorgverzekering?

ZP Zaken heeft een hele goede collectieve deal gesloten met ONVZ. Het collectief ‘ZP Zaken’ is speciaal voor zelfstandig ondernemers die graag zelf hun keuzes maken en willen profiteren van mooie kortingen.

Blog-beweeg je stressweg

Tags :

Deel dit :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2021 | ZP Zaken B.V. | Dé marktleidende one-stop-shop voor de zp’er.

Website ontwikkeld door: Kasun Media