• ZP Zaken

Bewust werken in de cloud: de risico's in kaart gebracht

Tegenwoordig maakt bijna iedereen –zowel zakelijk als privé-  gebruik van de pc of de mobiele telefoon. Niet iedereen is zich ervan bewust dat daarbij een deel van de gegevens wordt opgeslagen in de cloud. Hiervan is al sprake als je gebruik maakt van Gmail, de Dropbox, Microsoft office 365 enzovoort. Kort gezegd komt het gebruik van de cloud erop neer dat je gegevens kunnen worden opgeslagen op een externe server buiten je huis of bedrijf.Voordelen Het werken in de cloud brengt grote voordelen met zich mee.  Zo kunnen die voordelen betrekking hebben op de prijs van het gebruik van de betreffende software, maar ook op de mobiliteit. Wanneer de gegevens in de cloud zijn opgeslagen zijn de gegevens op elk moment en vanaf elke plek in de wereld per internet bereikbaar. Verder is er het voordeel van de veiligheid. De servers bevinden zich veelal in beveiligde datacentra en voor hackers is het dan vaak moeilijker om zich daartoe toegang te verschaffen. Het voordeel van een goede beschikbaarheid van de gegevens is er ook. Vaak wordt in de cloud gebruik gemaakt van opslag op verschillende servers. Als één server crasht, kan toch nog gebruik worden gemaakt van de andere server, hetgeen privé niet vaak het geval is. Om die reden is het dus van belang zo veel mogelijk fysieke back-ups te maken van de gegevens. Tenslotte zijn er de voordelen van onderhoud en schaalbaarheid. Het is de cloudleverancier, die hiervoor zorgt, zodat dit niet privé of door je eigen bedrijf moet worden verzorgd.  De schaalbaarheid slaat op de mate van het gebruik dat je maakt van de dienst vanuit de cloud. Een beperkt gebruik heeft effect op de prijs daarvan.


Risico’s Toch gaat het wel eens fout.  In september 2014 kon men opeens door een lek in de Apple-software inzage hebben in de in de Icloud opgeslagen foto’s van Hollywoodsterren. De vraag is dan of de getroffenen aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding of van een andere maatregel. Natuurlijk kan dit ook gebeuren met jouw privé-gegevens of van je bedrijf. Het is dan ook duidelijk dat je je bewust moet zijn van de risico’s verbonden aan het werken in de cloud. Te denken valt aan problemen van continuïteit, beveiliging, privacy en de regeling van het toepasselijke recht.


Afspraken maken Het is aan jou te beoordelen of je deze risico’s apart wilt regelen met de cloudleverancier in een service level agreement. Je moet er rekening mee houden dat voor gebruik van standaardsoftware geen sprake is van onderhandelingsruimte. Is die er niet, dan is het aan jou of je alsnog op dit punt in de cloud wil werken. In een overeenkomst kun je afspraken maken over de continuïteit. Wat als die verstoord wordt en de  gegevens zijn niet bereikbaar? Is er dan aanleiding voor een vergoeding? Spreek een minimale bereikbaarheid af ten aanzien van de gegevens en maak afspraken over preventieve en herstellende maatregelen. Sluit opschortingsrechten van de cloudleverancier uit en maak afspraken over de verplichting van medewerking van overdracht van de gegevens naar een andere cloudleverancier.


Privacy Wat betreft de privacy geldt in Nederland de Wet Bescherming Persoonsgegevens als uitvloeisel van de Europese richtlijn. Wanneer de cloudgebruiker zich schuldig maakt aan schending hiervan is het niet altijd eenvoudig hiervoor de cloudleverancier aansprakelijk te houden. Immers, de server waarop de betreffende gegevens zijn opgeslagen, is vaak gelegen buiten Europa zodat het beschermingsniveau daardoor behoorlijk kan dalen. Tenslotte geldt voor veel toepassingen, die in de cloud zijn gelegen, dat niet het Nederlandse recht geldt, maar bijvoorbeeld het recht van een bepaalde Amerikaanse staat. Te denken valt bijvoorbeeld aan het gebruik van Dropbox. In de praktijk kunnen we niet meer om de cloud heen. Het kan geen kwaad te weten dat aan het gebruik hiervan problemen kunnen kleven.


Sylvia Bense, Senior jurist DAS


Juridische vragen of heb je advies nodig? ZP Zaken biedt, onder het label ZP Control, in samenwerking met DAS de gratis juridisch adviesdesk. Hier kun je terecht met al jouw vragen of problemen zo als beschreven in bovenstaande casus.

3 keer bekeken0 reacties
CONTACT

Bedrijfsgegevens

ZP Zaken

Hoofdweg Oostzijde 846A

2132MC Hoofddorp

Contactgegevens

Email adres

info@zpzaken.nl

PRODUCTEN
HANDIG VOOR JOU

Ik ga starten als ondernemer

ZP ZAKEN
Heb je een vraag? Neem contact met ons op!

Anna Smedema

06-29189674

Michel Verheij

06-51235650

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Sitemap

© ZP ZAKEN B.V.

KvK: 62117092