• ZP Zaken

Geld verdienen door beter debiteurenbeheer, fabel of niet?

Schrik niet. 35% van de faillissementen is een gevolg van slecht debiteurenbeheer. Uit onderzoek van DAS blijkt dat 12% van de mkb’ers 1000 euro of meer per maand aan oninbare facturen moet afschrijven.  Opvallend is verder dat 29% van de mkb’ers niet weet hoeveel er per maand aan oninbare facturen wordt afgeschreven. Verbetering van het debiteurenbeheer kan dus geld opleveren. Die conclusie kunnen we wel trekken. Veel geld? Het is maar hoe je het bekijkt. Als ondernemer zal je er rekening mee moeten houden dat je niet altijd je geld krijgt. Dat hoort nu eenmaal tot het ondernemersrisico. Lukt het je als ondernemer om minder af te schrijven op dubieuze debiteuren dan kan dat al geld opleveren. Maar hoeveel? Laten we eens berekenen hoeveel je moet verdienen als er 1000 euro aan oninbare vorderingen moet worden afgeschreven. Bij een winstmarge van 5% moet er weer 20.000 euro omzet gehaald worden om de afschrijving goed te maken. En dan heb je nog niets verdient. Alleen het verlies door afschrijving is goedgemaakt. Dus het beperken van de afschrijvingen op openstaande rekeningen loont al snel.


Screenen van een afnemer kan lonen Naast het  screenen van afnemers zal het strak hanteren van betalingstermijnen je als ondernemer veel opleveren. De gemiddelde tijd dat een rekening onbetaald openstaat is 48 dagen. Binnen het mkb is dat zelfs 80 dagen. De tijd dat je moet wachten op je geld, kan je dat geld niet gebruiken. Met andere woorden: je bent afhankelijk van andere geldbronnen. Dat kan een bank-  of leverancierskrediet zijn, maar dat kost geld. Er zal immers rente betaald moeten worden aan de bank en bij een leverancierskrediet loop je als ondernemer de korting voor snelle betaling mis.


Goede bedrijfsvoering belangrijk Voor een goede bedrijfsvoering is het daarom van groot belang dat rekeningen op tijd betaald worden.  Hoe werk je daar als ondernemer naar toe? Zorg dat jouw afnemer weet binnen welke termijn er betaald moet worden. Het lijkt een open deur. Maar als je weet dat 20% van de ondernemers in Nederland geen leveringsvoorwaarden hebben en daarmee ook geen betalingstermijn hebben vastgelegd, dan is dit advies niet voor alle ondernemers een open deur. In de praktijk merken we dat ondernemers niet direct actie ondernemen als er niet op tijd betaald wordt. De gedachte is vaak dat de klant koning is en dat je die niet van zijn troon moet stoten. En daarom wordt er vaak nog even gewacht om de klant te herinneren aan zijn betalingsachterstand. Je begrijpt waarschijnlijk al wat ik wil gaan zeggen. Hanteer een betalingstermijn en handel daar naar. Je hoeft je klant daar helemaal niet mee voor het hoofd te stoten. Want laten we duidelijk zijn, afspraak is afspraak. Geld verdienen door beter debiteurenbeheer is dus zeker geen fabeltje.

Olav de Lange, salesmanager bij DAS


Juridische vragen of heb je advies nodig? ZP Zaken biedt, onder het label ZP Control, in samenwerking met DAS de gratis juridisch adviesdesk. Hier kun je terecht met al jouw vragen of problemen zo als beschreven in bovenstaande casus.

11 keer bekeken0 reacties