Uitstellen is kostbaar!

De mens heeft van nature last van uitstelgedrag. Je belastingaangifte, het repareren van dat raam dat al maanden lekt: morgen is weer een dag. Dit geldt vaak ook voor het regelen van je pensioen, maar je pensioen uitstellen is peperduur..

Uit onderzoek blijkt dat we vooral zaken uitstellen die:

-saai of complex zijn -geld en/of tijd kosten -geen duidelijke opbrengst hebben

En laat dit nu allemaal van toepassing zijn op pensioen. Niet zo vreemd dat we ‘pensioen regelen’ graag voor ons uitschuiven. Maar je pensioen uitstellen is duur. Peperduur…


Zo duur is uitstellen Wist je dat slechts één jaartje uitstellen – afhankelijk van je leeftijd – tot wel 10 procent (!) minder pensioen kan leiden? En vijf jaar later wel 30 procent. En wacht je tien jaar, dan kan je pensioen maar liefst de helft lager uitpakken. Dat komt door het zogeheten rente-op-rente effect. Een voorbeeld:

Bovenstaande grafiek laat zien dat iemand die vanaf zijn 25ste jaarlijks €3.000,- (oftewel: €250,- per maand) inlegt en 6 procent rendement maakt een pot van ongeveer €560.000,- opbouwt. Begin je vijf jaar later, dan heb je €15.000,- minder ingelegd (het kleine donkerblauwe vakje). Maar je pensioen groeit nog maar tot €405.000,-. Dat is liefst €155.000,- minder! Als je nog eens vijf jaar wacht kom je nog maar tot €289.000,-. Tien jaar later beginnen scheelt dus bijna de helft aan pensioen…


Het mag duidelijk zijn: op tijd beginnen loont enorm. En te laat beginnen is kostbaar…


Wat kost uitstellen jou? Hoeveel geld één of meer jaren uitstellen jou kost afhankelijk van je leeftijd en inleg. De nieuwe pensioenindicator van BrightPensioen laat zien wat uitstellen voor jou betekent.


Wil je meer weten? Als zelfstandige ben je verantwoordelijk voor je eigen pensioen. Het is niet het eerste waar je aan denkt bij het uitvoeren van je werkzaamheden, maar het is wel belangrijk. Wanneer je je er in gaat verdiepen kom je al snel tot de conclusie dat veel pensioenbedrijven winstmaximalisatie nastreven, wat helaas ten koste gaat van jouw pensioen. Dat kan anders dachten wij en gelukkig denkt BrightPensioen er ook zo over.


BrightPensioen is speciaal voor de mensen die zelf hun pensioen moeten regelen. Het grote verschil bij BrightPensioen is dat zij niet verdienen aan jouw pensioenvermogen maar aan een vaste jaarlijkse vergoeding. Daardoor blijft er voor jou meer over.

10 keer bekeken0 reacties