• ZP Zaken

Vanuit je BV een deel van je hypotheek financieren, het kan!

Ben jij eigenaar van een BV én heb je een hypotheek lopen? Dan kan het voordeliger zijn om je hypotheek (voor een deel) te financieren vanuit je eigen BV. Dit is echter alleen mogelijk als je hypotheek voldoet aan een aantal voorwaarden. Daarnaast is deze manier van financieren alleen handig als er een groot geldbedrag op de zakelijke rekening staat wat je langdurig kunt missen. Is dit het geval, dan kun je dit bedrag mooi gebruiken om je hypotheek tegen goede voorwaarden te bekostigen, aldus Knab.


Waarom zou je hiervoor kiezen? Allereerst is er een fiscaal voordeel. De hypotheekschuld blijft namelijk fiscaal gezien aangemerkt als ‘schuld eigen woning’. Hierdoor behoud je je hypotheekrenteaftrek. Ook heb je in deze situatie niets te maken met eventuele lastige financieringseisen van een bank. De lening is volledig opgesteld op basis van jouw eigen voorwaarden. En wellicht wel het belangrijkste: de kosten en de rente die je normaliter aan de externe geldverstrekker betaalt, houd je op deze manier mooi in eigen zak.


Een rekenvoorbeeld om te zien wat je kunt besparen Stel, je bent 100% eigenaar van de aandelen in je BV. In je BV heb je 1 miljoen euro aan liquiditeiten die je niet nodig hebt voor je ondernemingsactiviteiten. Je ontvangt hierover 2,5% rente. Je hebt een hypotheek voor je eigen woning bij aanbieder X ter hoogte van een half miljoen euro met een rente van 5%. Bij oversluiting* van je hypotheek bij aanbieder X naar jouw BV tegen hetzelfde rentepercentage van 5% kunnen de fiscale regels hetzelfde blijven en zal er voor jou privé geen wijziging zijn. Je betaalt in het vervolg je hypotheekrente van 25.000 euro per jaar (5%) aan jouw BV. Ten opzichte van de oude situatie ontvangt de BV 2,5% meer rente over 500.000 euro (12.500 euro). Hierover moet de BV maximaal 25% vennootschapsbelasting (3.125 euro) betalen. Je kunt de extra netto winst 9.375 euro (12.500 -/- 3.125) als dividend uitkeren aan jezelf. Hierover betaal je (in Box 2) een aanmerkelijk belangheffing (25%) van 2.343,75 euro.


► Je mogelijke voordeel per jaar is 7.031,25 euro.


*Houd er rekening mee dat geldverstrekkers vaak een boete berekenen bij vroegtijdig aflossen; hierdoor is het misschien verstandig om de hypotheek in delen over te sluiten.


Voorwaarden voor deze constructie Om je hypotheek te kunnen lenen vanuit je BV, moet je je wel aan een aantal voorwaarden houden. Dit komt er vooral op neer dat je op alle fronten de lening zakelijk moet behandelen, zoals je ook zou doen als je de lening bij een bank zou afsluiten. In de statuten van de BV moet bijvoorbeeld staan dat de BV geld uit mag lenen. Staat dit er niet, dan moet dit aangepast worden. Dit kun je door een notaris laten controleren en, indien nodig, aanpassen. Het is erg belangrijk dat je je hieraan houdt. Ook moet je de lening registreren, zodat het voor de fiscus duidelijk is dat je het geld van je eigen BV hebt geleend.


Benieuwd hoe jij nog meer geld kunt besparen? Met het Financieel Plan van Knab breng jij online je complete financiële situatie in kaart. Ook ontvang je gepersonaliseerde tips waarmee je onmogelijk nog geld laat liggen.

66 keer bekeken0 reacties
CONTACT

Bedrijfsgegevens

ZP Zaken

Hoofdweg Oostzijde 846A

2132MC Hoofddorp

Contactgegevens

Email adres

info@zpzaken.nl

PRODUCTEN
HANDIG VOOR JOU

Ik ga starten als ondernemer

ZP ZAKEN
Heb je een vraag? Neem contact met ons op!

Anna Smedema

06-29189674

Michel Verheij

06-51235650

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Twitter Icon

Sitemap

© ZP ZAKEN B.V.

KvK: 62117092