blog-technologien

Zzp’ers zien gouden kansen in nieuwe technologieën

Werk zoals wij dat kennen staat op het punt ingrijpend te veranderen. Banen dreigen te verdwijnen door toedoen van opkomende technologieën als blockchain en robotica. Moeten werkenden zich zorgen maken? Zelfstandig professionals – hoogopgeleide zzp’ers in de zakelijke dienstverlening – doen dat in ieder geval niet, zo blijkt uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts. Ruim de helft van de zelfstandigen verwacht juist een positief effect op de flexibele arbeidsmarkt en daarmee gepaard het aantal opdrachten.

Adviesbureau McKinsey stelt op basis van onderzoek dat voor 2030 1,3 miljoen banen in Nederland verdwijnen. Niet alleen werk van laag- en middelbaar opgeleiden kan door robots worden gedaan, ook 30 procent van de hoogopgeleiden heeft een baan die relatief eenvoudig te automatiseren is, stellen de onderzoekers. Zij benadrukken echter ook dat er weer 1,4 miljoen banen voor in de plaats komen. Zelfstandig professionals beamen deze voorspelling, zo blijkt uit de nieuwste ZP Facts, een initiatief van de Tilburg University, kennisbemiddelaar HeadFirst en dienstverlener ZP Zaken.

Opdrachten veranderen inhoudelijk

Een kwart van de zelfstandig professionals (zp’ers) verwacht dat de algehele werkgelegenheid in Nederland daalt door de opkomst van nieuwe technologieën. Voor minder opdrachten zijn zij echter niet bang: 93 procent ziet de toekomst positief in. Zp’ers verwachten wel dat opdrachten al in de komende twee jaar inhoudelijk gaan veranderen. Slechts 17 procent denkt dit niet. Vooral kunstmatige intelligentie gaat, meer dan blockchain en internet of things, grote impact hebben, zo voorspellen zelfstandigen.

Flexibele arbeid neemt toe door tech

Ruim de helft van de zelfstandig professionals (54%) denkt dat nieuwe technologieën een positieve invloed gaan hebben op de flexibele arbeidsmarkt. Gert-Jan Schellingerhout, CEO bij HeadFirst, onderschrijft dit: “Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat organisaties wendbaarder moeten zijn dan ooit tevoren. Met verschillende vormen van flexibele arbeid kunnen zij meebewegen met de snelheid waarin ontwikkelingen tegenwoordig gaan. Zp’ers brengen tijdelijke denkkracht binnen op het moment dat organisaties dat nodig hebben. Wij voorzien mede daarom dat de verhouding vast-flex het komende decennium blijft opschuiven naar flex.”

Gouden kansen

Zelfstandig professionals zijn ook positief over de kansen die onder andere kunstmatige intelligentie en machine learning met zich meebrengen. Twee derde van de zp’ers ziet het als kans voor het ontwikkelen van een nieuw product of dienst. Boy Kruiswijk, directeur van dienstverlener ZP Zaken, uitgever van ZP Facts: “Zelfstandig professionals zijn bij uitstek geschikt om te anticiperen op technologische ontwikkelingen. Zij kenmerken zich veelal door eigenschappen als ondernemend, innovatief en leergierig, wat hen in staat stelt de complexiteit van technologieën eigen te maken. Door de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en tot zich te nemen, kunnen zelfstandigen op een laagdrempelige manier organisaties van advies voorzien.”

Over ZP Facts

ZP Facts is de marktmonitor voor zelfstandig professionals in de zakelijke dienstverlening, uitgegeven door dienstverlener ZP Zaken en voortgekomen uit een samenwerking tussen kennisbemiddelaar HeadFirst en Tilburg University. De bevindingen zijn gebaseerd op zorgvuldig opgebouwde data van meer dan vijfentwintigduizend professionals uit het netwerk van HeadFirst. De cijfers zijn getoetst en gevalideerd door wetenschappers van Tilburg University. Hiermee biedt ZP Facts een unieke kijk op de markt, dat veel verder gaat dan onderzoek uit enquêtes en interviews. ZP Facts verschijnt elk kwartaal.

Over het onderzoek

In deze editie van ZP Facts onderzoekt ZP Zaken, in samenwerking met kennisbemiddelaar HeadFirst, de betekenis van nieuwe technologieën onder zelfstandig professionals. Om dit te meten is een enquête uitgezet onder duizenden zelfstandig professionals, waaraan 267 zp’ers hebben deelgenomen. Gemiddeld is de respondent 52,3 jaar oud. Van deze groep is 89,9% hoogopgeleid (hbo of hoger) en is 55,4% werkzaam in het vakgebied ICT. Daarnaast werkt bijna een vijfde (21,3%) in de zakelijke dienstverlenging. Het merendeel van de respondenten, namelijk 80,5%, werkt voornamelijk voor grote opdrachtgevers (>250 medewerkers). Van de belangrijkste onderzoeksresultaten is een infographic gemaakt.

blog-technologien

Tags :

Deel dit :

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2021 | ZP Zaken B.V. | Dé marktleidende one-stop-shop voor de zp’er.

Website ontwikkeld door: Kasun Media